Χριστουγεννιάτικα Μελομακάρονα

Χριστουγεννιάτικα Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζονται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό. Τα μελομακάρονα στην αγγλική γλώσσα λέγονται “small honey cake”.

Γιατί φτιάχνουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου που γιορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου. Ότι δηλαδή πολύ απλά τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τη λατρεία του ήλιου με αυτή του Χριστού ως Θεανθρώπου.

Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή και τα μελομακάρονα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στη γιορτή του Ήλιου! Βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα γλυκά αυτά είχαν την ίδια μορφή με τα σημερινά μελομακάρονα, παρά μόνο ότι αποτελούνταν από τις ίδιες πρώτες ύλες (αλεύρι, μέλι, καρύδια ή άλλοι ξηροί καρποί).

Έτσι το γλυκό αυτό πέρασε και στις μέρες μας και έγινε κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο με τα Χριστούγεννα!

Και επειδή σίγουρα μετά από όλα αυτά θα σας άνοιξε η όρεξη για μελομακάρονα, ας δούμε πως μπορούμε να τα φτιάξουμε κιόλας.

Συνταγή για μελομακάρονα

Μια από τις καλύτερες συνταγές για μελομακάρονα είναι αυτή του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη. Σας την παρουσιάζουμε παρακάτω:

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για το σιρόπι:
» 500 ml νερό
» 800 γρ. ζάχαρη
» 150 γρ. μέλι
» 3 ξυλάκια κανέλας
» 3 γαρύφαλλα
» 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Σιρόπι Μελιού!

Για το μείγμα υγρών:
» 400 ml χυμό πορτοκαλιού
» 400 ml σπορέλαιο
» 180 ml ελαιόλαδο
» 50 γρ. ζάχαρη άχνη
» 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
» 2-3 κ.γ. κανέλα
» 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
» 1 κ.γ σόδα
» ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το μείγμα στερεών:
» 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
» 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

zucchero-melomakarona

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα έτσι ώστε να έχει κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα.

Για να φτιάξετε το σιρόπι βάζετε όλα τα υλικά να βράσουν εκτός από το μέλι. Μόλις πάρει μια βράση, το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για να φτιάξουμε τα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζουμε τα υλικά του μείγματος των υγρών σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο σύρμα.

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος των στερεών.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα το μείγμα με στερεά συστατικά και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια για λίγα δευτερόλεπτα για να μην κόψει.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα διαμέτρου γύρω στα 3 εκατοστά και τα ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα.

Μόλις ετοιμαστούν, τα ρίχνουμε όπως είναι καυτά στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: coolweb