Συνταγή για Λουκουμάδες! Το απόλυτο ελληνικό επιδόρπιο
Συνταγή για λουκουμάδες από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ
- 4 κούπες αλεύρι
- ½ κ.σ. ξηρή μαγιά
- ½-2 κούπες χλιαρό γάλα/νερό
- 1 κούπα μέλι
- Λάδι για τηγάνισμα
- Κανέλα σε σκόνη για πασπάλισμα
- Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 κούπα χλιαρό γάλα/νερό, καλύπτουμε τη μπασίνα με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η μαγιά, για δέκα περίπου λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα/νερό ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Θέλουμε να έχουμε μια μαλακή κολλώδη ζύμη, αρκετά υγρή και μαλακή ώστε να πέφτει από το κουτάλι.
- Σκεπάζουμε πάλι τη μπασίνα και την αφήνουμε για περίπου δύο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να αποκτήσει φουσκάλες στην επιφάνειά της.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε αντικολλητικό σκεύος, το λάδι πρέπει να είναι αρκετό ώστε οι λουκουμάδες να κολυμπάνε μέσα σε αυτό για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Βουτάμε πρώτα το κουτάλι σε κρύο νερό κι έπειτα στο μείγμα ώστε να μην κολλάει πάνω του.
- Ρίχνουμε την κάθε κουταλιά μέσα στο καυτό λάδι και συνεχίζουμε σταδιακά μέχρι να μας τελειώσει το μείγμα.
- Φροντίζουμε ώστε να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμοι τους αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο καρύδι.
Συνταγή για λουκουμάδες – Σβίγκοι (Μεγάλοι Λουκουμάδες) Κοζάνης
- 3 αυγά
- 320 γρ. γιαούρτι στραγγιστό,
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/3 κ.γ. βανιλίνη
- ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λάδι για τηγάνισμα
- Βύσσινο γλυκό του κουταλιού ή πραλίνα φουντουκιού για γαρνίρισμα
- Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το γιαούρτι, τα αυγά και τα χτυπάμε καλά με το εξάρτημα του αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και την βανίλια και τα δουλεύουμε με το φτερό στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν τη μορφή πάστας.
- Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει χυλός με την υφή “παχύρευστου” γιαουρτιού.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος, τόσο ώστε οι λουκουμάδες να κολυμπάνε σε αυτό για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Ρίχνουμε τον χυλό με κουταλιές της σούπας, σταδιακά.
- Όταν αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα τους αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε με βυσσινάκι ή με πραλίνα αραιωμένη σε ζεστό γάλα, για να ρέει.